Nyugdíjas klub épületének közel nulla energiaigényű körszerűsítése Martfűn

Projekt információk

Nyugdíjas klub épületének közel nulla energiaigényű körszerűsítése Martfűn

TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00001

A Martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub korszerű épületének ünnepélyes átadása 2023. november 24-én

Martfű Város Önkormányzata átadta a Martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub teljes energetikai felújításon átesett élületét Martfűn, a Kossuth utca 19. szám alatt. Az Önkormányzata a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-JN1-2022-00001 azonosítószámú, „Nyugdíjas Klub épületének közel nulla energiaigényű korszerűsítése Martfűn” megnevezésű projekt kedvezményezettjeként, 26,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból újította fel a nyugdíjasklub korszerűtlen épületét.

A projekt keretében a Martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub komplex felújítása valósult meg oly módon, hogy az épület hőtechnikai adottságai a jelenlegi korszerűség szintjét elérje, a földgáz felhasználás megszűnjön, az épület hő- és villamosenergia igénye szinte teljes mértékben a helyben előállított megújuló energiahordozóval legyen megoldott. Az energiahatékonysági korszerűsítésként homlokzati és lábazati hőszigetelés, padlásfödém hőszigetelés, nyílászáró csere, világításkorszerűsítés és fűtéskorszerűsítés valósult meg. A megújuló energiahordozók hasznosítása érdekében az épület tetején napelemes rendszer épült ki, a hőtermelést mostantól levegő-víz hőszivattyú végzi majd.

A projekt a Nemzeti Energiastratégia mind a négy fő célkitűzéséhez igazodik: csökkent az importfüggőség, a felhasznált energia szinte kizárólag helyben kerül előállításra, a földgáz felhasználás megszűnt, a villamosenergia igényt a megújuló energiák fedezik, így nő a használatuk aránya. A projekt a felhívásban megfogalmazott mindkét célnak eleget tesz: javult az energiahatékonyság; ugyanakkor a fejlesztés segítségével csökken a becsült üvegházhatásúgáz-kibocsátás.

Az A.D. Mérnöki Iroda Kft. által tervezett és a Csüllög és Társa Szolgáltató Kft. által kivitelezett felújítás 2022. november 21-én vette kezdetét és 2023. november 06-án fejeződött be, az elkészült épületet már újra használatba vették a Nyugdíjas Klub tagjai. A megújult épületet Dr. Papp Antal Martfű város polgármestere és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő adták át ünnepélyes keretek között történt szalagátvágással, 2023. november 24. napján. Az átadóünnepségen beszédet mondott Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, Dr. Papp Antal Martfű város polgármestere pedig köszöntő beszéddel üdvözölte a megjelent vendégeket. A szalagátvágást követően a Martfűi Kossuth Úti Nyugdíjas Klub énekkarának előadása, verses műsora, és Sülyi Károly, Prima Primissima díjas magyar nóta és operett énekes előadása zárta a hivatalos programot.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg.